Det tar ca 1,5 timma att göra denna rätt, men det blir väldigt mycket mat och den funkar att frysa in. Dessutom blir den hur god som helst.
 
Ingredienser 8-10 portioner
Linsröra
2 msk smör
2 gula lökar
4 morötter
4 stjälkar selleri
4 vitlöksklyftor
3 st lagerblad
1 tsk torkad timjan
500 g torkade, gröna linser
1 dl rödvin
1,7 l grönsaksbuljong (3 tärningar)
2 msk tomatpuré
salt och peppar
Topping
2 kg möjlig potatis
30 g smör
2,5 dl mjölk
2 dl riven ost
salt och peppar 
Tillbehör
Surkål
 
Gör såhär
Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka löken, morötter och selleri grovt. Värm upp smör i en stor kastrull/gryta. Stek de hackade grönsakerna på medelhög värme i ca 5 minuter och pressa i vitlöken.
Höj värmen och lägg i lagerblad, timjan och linserna. Rör om och häll sedan på rödvin och vatten. Lägg i buljongtärningar och koka upp. salta INTE än. Låt koka i 40-50 min eller till linserna är helt mjuka och nästan all vätska är borta. Under tiden linserna kokar, skala potatisen och låt koka i ca 20 min. Häll av vattnet från potatisen. Mosa ihop potatisen med smör, mjölk, salt och peppar.
När linsröran kokat klart blandar du i tomatpuré och smakar av med salt och peppar. Lägg i botten på en stor, ugnssäker form och toppa med potatismoset. Sist lägger du på den rivna osten och gräddar i mitten av ugnen i ca 30 min eller tills den har blivit gyllenbrun. Servera med surkål.