Dhal- Indisk, vegetarisk gryta på röda linser. 


Ingredienser, 4 portioner
4 dl röda linser (okokta)
1 tsk gurkmeja
3 msk smör
2 tsk kummin
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 grön chili
2 tsk garam masala
1 tsk mald koriander
1 tumstor bit färsk ingefära, skalad och riven
2 stora tomater, grovhackade
honung
salt

Tillbehör
3 dl ris
2 dl turkisk yoghurt (ev. vegansk yoghurt, typ soyayoghurt)
1/2 riven gurka
10 myntablad
saften från 1/2 lime
ev. 1 tsk garam masala

Gör såhär
Koka ris enligt anvisningar på förpackningen.
Koka upp linserna med 8 dl vatten. Ta bort allt skum som bildas. Koka i ca 10 min. Under tiden rostar du
kummin i en liten stekpanna i några minuter. Lägg kummin i en skål och fräs lök, vitlök, chili,
ingefära och tomater i 1 msk smör. När löken har blivit gyllenbrun tillsätt kummin, garam masala och
mald koriander. När linserna har kokat klart tillsätter du 2 msk smör, gurkmeja och sedan lök- och tomatröran. Linsgrytan ska vara tjockare än soppa men lösare än hummus.
Tillsätt mer vatten om det behövs. Smaka av med ev. mer kryddor och honung.
Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet. Krama ur allt vatten. Blanda riven gurka, turkisk yoghurt, hackad
mynta, garam masala och limesaft i en skål.

Servera dhalen med ris och myntayoghurten.

 

Att tänka på till nästa gång
Mer tuggmotstånd = Tillsätt 3 grovhackade morötter.
Djupare smak = 1/2 burk krossade tomater.
Eventuellt mer garam masala och även saften från 1 lime.

Kommentera

Publiceras ej